logo

Revistă de literatură, eseu, arte vizuale, muzică, fondată în februarie 1990 la Arad.

Redactor-şef fondator: Vasile Dan.

logo

 

LECTURI PARALELE

Ioan Matiuţ
poet, editor, Arad

 

 

 

„Tăcerile” lirice ale tânărului Iulian*

 

 

logoIulian Leonard este un tânăr arădean, al cărui traseu poetic îl cunosc destul de bine. A participat la câteva ediţii ale Taberei de Literatură a Tinerilor Scriitori de la Săvârşin, de a cărei organizare mă ocup în fiecare an şi l-am încurajat să debuteze în revista de cultură „Arca”. A mai publicat poeme în antologiile de literatră ale taberei, precum şi prin alte reviste literare din ţară. Discutăm adesea despre literatura tânără şi mă rasfaţă cu reuşitele sale poetice, fiind de multe ori, primul său cititor.

Recent a debutat şi editorial cu cartea stau jos şi tac apărută la editura Casa de Pariuri Literare, gestionată de poetul Un Cristian, un editor cu vocaţie căruia literatura tânără îi datorează mult.

De la început vreau să spun că atunci când citiţi acestă carte, va trebui să uitaţi tot ce aţi învăţat la şcoală despre poezie. Pentru că literatura, la fel ca toate de pe lumea asta, evoluează, este în continuă căutare de forme noi de exprimare.

Din 2000 încoace, generaţii de tineri poeţi experimentează noi formule. Cât reuşesc sau nu, ce se va alege de toate acestea, greu de spus acum. În opinia mea, sunt generaţii de sacrificiu literar, deschizători de drum spre o nouă pa­radigmă literară. Sau poate, cine ştie, vor fi consideraţi ei înşişi nişte vârfuri, de către generaţiile viitoare. Cert este că azi se scrie şi o poezie de frondă la poezia „frumoasă”. Poate de aici şi respingerea până la negare a literaturii canonice.

În acest context discutăm despre cartea lui Iulian Leonard. Pentru că el, la rândul lui, este un experimentalist. Nu calcă pe cărări bătătorite, nici măcar pe cele ale generaţiei sale ci încearcă să-şi personalizeze cât mai mult creaţia.

Poezia lui Iulian se hrăneşte din cotidianul imediat. Un cotidian pe lângă care trecem, de cele mai multe ori fără să-l vedem, luaţi cu treburile zilnice. Or, în fiecare clipă se întâmplă foarte multe în jurul nostru, care dau sens şi miez acestei lumi. Pe acestea încearcă să le surprindă autorul şi să le transforme în poezie. Este în acelaşi timp un rafinat observator a proximităţii, printr-un alt fel de a privi şi de a se raporta la ceea ce pare neinteresant, banal la prima vedere, dar în care poetul vede resurse inepuizabile de inspiraţie. Un alt punct tare al poeziei este abilitatea cu care autorul fracturează realul cu inserturi de imaginar.

Aici se află substanţa poeziei lui Iulian Leonard. Este un S. O. S care ne atrage atenţia că aici, în jurul nostru, acum, mereu, se întâmplă irepetabilul pe care nu trebuie să-l ratăm.

Simplitatea este una din calităţile de bază ale poeziei lui Iulian Leonard. Este calea spre profunzimea şi esenţa lururilor. Suntem tentaţi să complicăm, să alegem căi întortocheate, sofisticate, pe când ceea ce ne defineşte, misterele şi căile lor de înţelegere, stau în lucrurile, gesturile şi întâmplările simple.

Multe poeme conţin banalităţi, nimicuri cotidiene care ne fac să ne întrebăm dacă asta e poezie sau doar o ilustrare fidelă a ceea ce vede autorul. Tocmai acesta este mesajul: Să privim mereu în jurul nostru şi să descoperim lucruri şi întâmplări, pline de sens şi miez. Viaţa e aici şi acum.

Fiind un volum de debut, deci de referinţă pentru critica literară, cred că autorul trebuia să facă o selecţie mai riguroasă a textelor pentru a nu fi nevoit mai târziu să-şi renege cartea sau să-şi adopte un pseudonim literar , la fel ca alţi poeţi cunoscuţi care au făcut asta pentru a scăpa de primele urme literare care nu-i mai reprezentau. Unele texte din această carte au doar valoare de însemnări, fără acope­rire estetică şi scad din calitatea pe ansamblu a cărţii.

Am să închei citând în întregime un poem pe care îl consider reuşit şi care, sper, justifică cele scrise mai sus:

 

de la bleumarin la crem

 

vântul s-a oprit nu mai pot auzi

creanga de brad cum zgârie geamul

trec pe foaia liniată

pe ea scria din start Canada

 

lângă mine o revistă

cu cafea de la Real

care-mi cere energie

sebumul îmi intră-n ochi

arunc cojile

portocalelor roşii

pe dinăuntru păreau injectate

vine trenul când mă uit

mereu e paralel cu geamul

 

maldărele de borduri

stau în ploaie

şi în şanţuri: la trotuar peste drum

şi-nspre linia de tramvai

pe stâlp e crucea farmaciei

cu lumini extraterestre

şi pâlpâitoare în noaptea asta-i

pe tavan

 

o buburuză cu strabism

stă înfiptă-ntr-un ghiveci

e un fel de jucărie

cât o palmă de copil

are membrele din arcuri

şi întârzie

pe o prăjină

chiar în dreptul bradului

o alta-i un magnet

lipit pe frigider

lângă lei delfini

şi papucei de lut

cu mori de vânt

căpşuna e blocată

pe vafa belgiană

 

un băiat imobil

îşi pune mâinile în şolduri

şi pişă ce rămâne:

curcubeul de bronz

acvariul cu cafea

ancora biciul

hubloul de la Eforie

şi un timbru din Olanda

 

* Iulian Leonard, stau jos şi tac, Editura Casa de Pariuri Literare, 2017