logo

Revistă de literatură, eseu, arte vizuale, muzică, fondată în februarie 1990 la Arad.

Redactor-şef fondator: Vasile Dan.

logo

 

LECTURI PARALE LE

 

Carmen Neamţu
eseisă, Arad

 

 

 

Ce curiozităţi mai aveţi?*

 

logoO carte reconfortantă, de vacanţă, este cea semnată de Cristian Pătrăşconiu, propunând întâlniri cu 10 personalităţi ale lumii literare româneşti. Întrebări puse La Punkt cuprinde 10 interviuri publicate între 2015 şi 2017 pe site-ul LaPunkt.ro .

Cred că Nietzsche era cel care observa cum întrebarea conduce la ceva special. Ea are ca efect că cel care întreabă intră în capul celui întrebat, iar acesta la rândul său în alte capete.

Iat-o pe Adriana Babeţi, citindu-l pe polonezul laureat al premiului Nobel, Czeslaw Milosz: „Nu imaginaţia şi creativitatea ne lipsesc şi nici măcar energia unui început în forţă spectaculos. Ci tenacitatea modestă şi consecvenţa efortului de durată”, acea „neputinţa de a ne duce la bun sfârşit proiectele”.

Marcel Tolcea vorbeşte cuceritor despre „dihania perversă” – seducţia, care „încearcă să-i spună celui sedus ceva de acest gen: cea mai frumoasă culoare pentru tine e culoarea mea”. „Între cucerire şi seducţie se scrie toată istoria omenirii”– un dialog savuros şi consis tent. Mircea Mihăieş ni-l (re)descoperă pe Leonard Cohen, iar Vasile Popovici vorbeşte despre „universul vătuit, drapat în aparenţe” al diplomaţiei. Un sfat din interviul cu Ioan T. Morar pentru toţi cei care scriu,dar nu citesc (ca să nu fie influenţaţi): „Nu poţi scrie o poezie de nivel dacă nu ai fost niciodată în calitate de cititor la acel nivel. (...) Scriind poezie îmi valorific în mod superior singurătatea şi singularitatea”. Incitat de intervieva tor, poetul propune şi câteva premii speciale: Premiul Nobel pentru bunătate, Premiul Oscar pentru generozitate, Premiul pentru cea mai lungă prietenie, Premiul pentru cel mai fericit loc de muncă, Premiul pentru o prietenie tânără, Premiul pentru cel mai bun vecin, Premiul pentru cea mai prietenoasă curiozitate.

Robert Şerban ne îndeamnă „să fim reactivi la nedreptate, la ilegalitate, la minciuni flagrante, la tot ce ne revoltă. Nu e suficient să clocotim pe dinăuntru, ci e nevoie să dăm drumul la aburi şi să scriem apoi cu degetul pe geamul aburit exact ce ne revoltă. Fiindcă scrisul rămâne”. Vorbind printre altele şi despre criza romanului, profesorul Daniel Vighi remarcă necesitatea de a preda altfel literatura: „Te poţi apuca de literatură, de textele literare, de cununia lor cu muzica, cu artele plastice, cu filmografia, cu scriitori în carne şi oase, care să dovedească faptul că literatura nu e cimitir. Sau mausoleu (...) Literatura e înainte de toate lectură, ce folos avem să ştim tot felul de lucruri savante despre cărţi necitite (ce alegi sexul sau comentariul despre sex?)”.

Prin dialogurile propuse suntem purtaţi prin teme diverse, de la demersurile celei de-a Treia Europe, la diplomaţie, rigorile scrisului, cititului, recuperarea memoriei, istorie recentă sau iertare. „În sens larg, mărturiseşte Cristian Pătrăşconiu, toţi invitaţii mi-au fost profesori de literatură, de presă, de politică, de politologie, de spirit civic, de decenţă, de speranţă, de bun-simţ, de onoare, de istorie, de memorie, de încredere, de bunătate, de generozitate, de gândire critică, de filozofie, de dialog”.

Întrebările jurnalistului dovedesc o bună cunoaştere a invitaţilor săi. Însă o documentare pusă la punct nu suplineşte o tehnoredactare nefericită a cărţii. Lipsa şapourilor,a titlurilor şi mai ales a intertitlurilor captivante aduc un deserviciu dialogurilor.

Într-un interviu din „România literară” numărul 24, din 2 iunie 2017, cu scriitorul Evgeni Vodolazkin, Cristian Pătrăşconiu îl întreabă ce e interviul pentru invitatul său: infern, purgatoriu sau paradis, este iad sau rai? Răspunsul merită reţinut: Un interviu este între rai şi iad, undeva la mijloc. Este aşa cum e toată viaţa noastră, de fapt: între.Nu refuzaţi acum această propunere a lui Cristian Pătrăşconiu, sub forma unei cărţi de interviuri jucăuşe, dacă vă doriţi să-i cunoaşteţi mai bine pe cei 10 invitaţi ai săi: Adriana Babeţi, Marcel Tolcea, Mircea Mihăieş, Ioan T. Morar, Vasile Popovici, Robert Şerban, Cornel Ungureanu, Daniel Vighi, Dan Negrescu, Smaranda Vultur!

 

* Cristian Pătrăşconiu, Întrebări puse La Punkt, Editura „Universităţii de Vest”, Timişoara, 2017, cu ilustraţii de Mirel Jichiţa.