Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Arad

logo

Zoltán BÖSZÖRMÉNYI

 

 

(n. 18 decembrie 1951, Arad) este un poet, romancier, publicist, redactor şef şi director de ziar şi editură.

Şi-a început şi terminat studiile preuniversitare la Arad, la şcoala primară şi Liceul nr. 3 (fost Colegiu Catolic, azi Colegiul „Csiki Gergely”). Câţiva ani a frecventat Liceul de Coregrafie din Cluj.

A lucrat în construcţii, pe şantier şi, pentru scurt timp, a fost şi pedagog la Cluj. Între 1975- 1983 a fost corector la ziarul Drapelul Roşu (Vörös Lobogó) din Arad.

După apariţia primelor două volume de versuri ale sale a intrat în vizorul Securităţii. Ca să scape de ameninţări şi persecuţii a fugit prin Iugoslavia în Austria, de unde a emigrat în Canada.

A urmat cursurile superioare de filosofie la Universitatea York din Toronto, obţinând licenţa în filosofie, după care ani de zile a umblat prin lume ca om de afaceri. În luna iulie 1993 la Bucureşti a fondat firma Luxten Lighting, la care a renunţat în decembrie 2003.

Primele scrieri le publică încă de pe băncile şcolii elementare, în revista pentru copii Napsugár (Rază de soare). În timpul anilor de şcoală de la Cluj şi la începuturile carierei sale poetice i-a avut drept mentori pe Lászlóffy Aladár, Kányádi Sándor, Bálint Tibor şi Fodor Sándor.

Poeziile, reportajele şi articolele sale au apărut în presa de limba maghiară din România, în ziarele Ifjúmunkás, Előre, Korunk, Utunk, Művelődés . Primul său volum de versuri, Örvényszárnyon (Pe aripile vârtejului) a apărut în 1979, iar cel de-al doilea, Címjavaslatok (Propuneri de titlu) în 1981, ambele la Bucureşti.

La Toronto a fost redactorul emisiunii săptămânale – cu durata de o oră – în limba maghiară. Timp de doi ani a fost corespondentul de la Toronto al CBC (Canadian Broadcasting Corporation).

Se întoarce la Arad în 1991, unde cumpără ziarul local, şi devine fondatorul primului cotidian regional pentru zona de Vest a ţării, ziarul Nyugati Jelen. În anul 2001 începe editarea revistei literare lunare Irodalmi Jelen, iar în 2003 înfiinţează prima editură de limbă maghiară de după 1989, din Vestul ţării, denumită Irodalmi Jelen Könyvek.

După trecerea în noul mileniu, publică o serie de volume de versuri, impunându-se în literatură şi ca un prozator de prestigiu. Scrierile sale au fost traduse în numeroase limbi (printre altele în engleză, franceză, germană, română, rusă şi poloneză).

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, din anul 1983, al Ligii Scriitorilor Maghiari din Ardeal (E-MIL), al Uniunii Scriitorilor din Ungaria. Drept recunoaştere a meritelor sale literare, în 2012 obţine din partea statului maghiar premiul József Attila.