logo

Revistă de literatură, eseu, arte vizuale, muzică, fondată în februarie 1990 la Arad.

Redactor-şef fondator: Vasile Dan.

logo

 

RESTITUIRI

 

Ion Mierluţiu
istoric literar, Arad

 

 

Un memento pentru prezent şi viitor

 

A apărut de curând jurnalul lui Aly Steinmetz. Ioan Aurel Pop în Cuvânt înainte rezumă conţinutul cărţii Întoarcerea din iad. Va trebui să o citiţi pe îndelete şi, dacă veţi reuşi să vă detaşaţi emoţional de ororile pe care le-au trăit evreii în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, vom fi „obligaţi” să nu uităm şi să facem cât ne va sta în putinţă ca asemenea lucruri să nu se mai repete.

Cine a fost Aly Steinmetz? S-a născut în judeţul Sibiu, a învăţat la şcoală în limba română, s-a căsătorit cu o evreică de origine poloneză, au avut un băieţel, au încercat să emigreze în Haifa, dar nu au reuşit. În 1940 ei au rămas la Cluj în partea ocupată a României după „arbitrajul” de la Viena.

Jurnalul relatează periplul autorului pe parcursul a trei ani. Calvarul, fie în vagoane de marfă, fie pe jos îi poartă de la Baia Mare, Cluj, Gheorgheni, apoi în Ungaria şi de acolo în Austria. „Trăieşte” în lagărul de la Mauthausen, apoi în cel din Grunskirchen. Eliberat după 20 august 1945, din Oradea ajunge la Cluj. Familia îi fusese exterminată la Auschwitz.

A avut din nou parte de un lagăr în Cipru şi, în sfârşit, împreună cu cea de-a doua soţie ajunge în Israel. În ciuda celor trăite nu se dezumanizează, nu huleşte, nu dispreţuieşte omenirea.

Paul Farkas, care prefaţează jurnalul lui Aly Steinmetz, afirmă despre România că îi este „ ţară mumă”, dar se întreabă în ce măsură prietenii lui români îl consideră român. Majoritatea covârşitoare a evreilor transilvăneni, spune Paul Farkas, erau asimilaţi societăţii româneşti şi aveau o identitate culturală dublă româno-maghiară.

El consemnează şi faptul că în acei ani de teroare au fost români care şi-au periclitat viaţa pentru a salva de la moarte nu puţini evrei. Între aceştia, Consulul General al României de la Oradea şi preotul ortodox din Moisei, Mihai Marina ş.a.

Citez concluzia profeţei lui Paul Farkas: „Datoria noastră este să nu uităm niciodată! Întotdeauna să ne amintim de această cumplită tragedie cauzată poporului evreu, întotdeauna să ne rugăm pentru sufletele lor şi întotdeauna să avertizăm generaţiile viitoare de pericolele ce le stau în faţă.”