logo

Revistă de literatură, eseu, arte vizuale, muzică, fondată în februarie 1990 la Arad.

Redactor-şef fondator: Vasile Dan.

logo

CRONICA LITERARĂ

 


Romulus Bucur
poet, eseist, traducător, Braşov

 

sunetul unei singure mîini

logoChiar din prima pagină a jurnalului său pe intervalul 2004-2010, Zen, pe data de 1 ianuarie 2004, autorul, Mircea Cărtărescu, declară:

„Sunt somnolent, mă simt îngreunat și obtuz. Anul care s-a dus îmi stă în cârcă asemeni platoșelor de plumb purtate de ereticii dantești. Doar că platoșa mea e interioară, e chiar sistemul meu nervos distrus și-nnegrit de atâta viață chinuită. Inspirația nu poate trece prin plumb, trebuie (ar trebui) ca plumbul să devină cristal ca să pot începe o dată. Mi-ar trebui acum luni de zile de recuperare prin somnoterapie și lectură ca să ajung, cine știe când, la nivelul meu cel mai de jos”.







Știind, presupun, cu toții, din experiență directă, cum a fost acest an, 2020, pe cale de a se încheia, cred că putem cădea de acord că acest cel mai recent volum al autorului* poate fi cel mai bine descris/ caracterizat de expresia zen citată în titlu, și pe care, în același spirit zen, n-o detaliez. Deci (altă lectură, în alt moment, ar da alt citat):

„câte boabe de apă/ sunt într-o ploaie/ nu se pot număra/ fiindcă se sparg în altele/ și altele/ […]/ pisica oarbă vine încet/ se suien poala mea/ o mângâi/ e-atâta ușurare/ să am cu cine asculta/ ploaia”.