logo

Revistă de literatură, eseu, arte vizuale, muzică, fondată în februarie 1990 la Arad.

Redactor-şef fondator: Vasile Dan.

logo

LECTURI PARALELE

 


Petru M. Haş
poet, Arad

 

Între Gutenberg şi Marconi[1]

logoPovestiri din Cotidian este cartea recent editată de poetul Petre Don. O carte de istorie, deoarece, vrem nu vrem, cele scrise în această carte, devin istorie, istorie locală, istorie naţională. În prezent, Petre Don este redactor, editorialist şi corector la „Glasul Aradului”. În mare parte, textele din această carte au apărut la rubrica „Agora” a ziarului „Glasul Aradului” (2014-2018).

Galaxia Gutenberg l-a generat şi pe autorul nostru, care, la origine, a fost tipograf. Tiparul a fost o adevărată revoluţie în devenirea umanităţii, în afirmarea culturii, mai ales a celei literare, a literaturii.

Petre Don s-a afirmat ca poet, dar, mai întâi ca întemeietor de presă scrisă, cu titlu emblematic: „Litera de tipar”.

Nu întâmplător Povestirile... sale au apărut în „cotidian”, adică într-o foaie care, natural, apare zilnic.

Cartea este un tom de vreo patru sute de pagini. Rod al exerciţiului cotidian al autorului. Texte citite în fiecare dimineaţă de arădeni.

Titlul Povestiri ne trimite la ceva de „teoria literaturii”, într-o zonă de frontieră între publicistică, jurnalistică şi beletristică, povestirea nefiind altceva decât o specie literară a genului epic.

Abordarea e dificilă, având în vedere cotidianul stufos oferit autorului şi nouă. În primul rând, problemele sociale invocate de autor, uneori de‑a dreptul dramatice. Vocea autorului devine de-a dreptul vehementă. Cere soluţii imediate. Mai mult ca sigur acestea întârzie. Nu vom povesti cartea. O recomandăm doar spre lectură. Veţi avea ce citi.

Scriitorul se exprimă între satiră şi pamflet, cu spirit de observaţie mereu pertinent şi virulenţă adecvată. Societatea şi mentalităţile nu sunt cruţate. De la universul canin la clasa politică şi administrativă.

Stilul se configurează între cotidian şi estetic. Prozatorul, adesea intertextual, pune în linia de bătaie, lecturi, parabole, pilde din diverse zone culturale ale mapamondului. Ne duce peste tot, uneori chiar la înmormântări. Face o critică a presei, a televiziunilor. Îi portretizează pe preşedinţii României.

Sunt aici personaje anonime: „Ţiganii, o cotigă goală şi nasoală”, „Jigodii cu chip uman”, „Cumetrele şi câinii vagabonzi”, „Klaus cel Mare”.

Povestirile evocă o bună parte din cultura Aradului. Scriitorul menţionează personalităţi literare, artistice, actori, pictori etc. Amintiri, evenimente autobiografice animă aceste pagini.

Viaţa spirituală a comunităţii este prezentă, de la vrăjitorie, spiritism, la religie. Petre Don, care mereu se revendică drept creştin ortodox manifestă de fiecare dată o viziune pertinentă când se raportează la divinitate. El crede într-un Dumnezeu bun şi respinge ipostaza violentă, răzbunătoare a divinităţii.

Produs al Galaxiei Gutenberg, Petre Don este neliniştit în legătură cu destinul culturii umane din galaxiile ulterioare. Un biolog de provincie, îi recomanda unui autor: „Dă-le ăstora petrol, ş-ai să vezi ce recunoscători îţi vor fi”. Consider că‑i putem spune lui Petre Don la apariţia minunatelor Povestiri din Cotidian: „Învaţă-i să iasă din Pandemie, şi te vor ridica pe soclu.”

 

[1] Petre Don, Povestiri din Cotidian, Editura Gutenberg Univers, Arad, 2020