logo

Revistă de literatură, eseu, arte vizuale, muzică, fondată în februarie 1990 la Arad.

Redactor-şef fondator: Vasile Dan.

logo

EDITORIAL

 

România literară: 
un contrafort în peisajul publicistic de astăzi

Perioada cea mai fertilă, pentru mulți din generația mea, este cea legată de colaborarea la România literară. Sau de încă un bonus: beneficiul receptării aici a cărților noastre. Nu-i de ici de colo să publici sau să fii comentat la România literară, și încă la rubrica de cronică literară! E un certificat, dacă știi să-l citești, de existență reală în scris.

Din nefericire, revista România literarăsingurul hebdomadar al literelor din țară – apare eroic. Nu există astăzi o altă revistă literară care să insiste atît asupra receptării critice, valorice a noilor apariții editoriale  precum ea. Nota bene! Tot ea e cam singura dispusă să descopere nonvaloarea și să o facă, și mai mult, public. Un act de igienă indispensabil sănătății unei literaturi. Uneori această îndrăzneală este mai plină de primejdii decît prima. Atrage ostilitatea, ura, ranchiuna.

România literară are un stîlp de rezistență încercat, dar neînvins: criticul literar Nicolae Manolescu, directorul revistei. Cel mai important critic literar, comparabil, fără îndoială, doar cu Titu Maiorescu și Eugen Lovinescu. În fond și România literară publică, firește, cu curaj, competență și responsabilitate, precum marele predecesor al dlui Nicolae Manolescu, tot  o În contra direcției de astăzi din cultura română.

La multe numere, la fel de consistente, atrăgătoare și exigente ca pînă acum, România literară!

La împlinirea celor 55 de ani de apariții neîntrerupte, trăim o sărbătoare adevărată a literelor românești.

 

Vasile Dan,

Arad, noiembrie 2023