logo

Revistă de literatură, eseu, arte vizuale, muzică, fondată în februarie 1990 la Arad.

Redactor-şef fondator: Vasile Dan.

logo

LECTURI PARALELE

 


Doina Adriana Nicolăiță
poetă

 

Survol cultural arădean[1]

logoÎn cartea sa, Vederi din Mirador, Ioan Matiuț ne invită să survolăm actul cultural în sine și, în mod special, pe cel arădean, de la înălțimea sa valorică, dintr-un loc de belvedere oferit de Revista Arca și de suplimentul său, Monitorul Cultural, de unde jurnalistul și editorul își permit o privire largă asupra împrejurimilor și depărtărilor.

Dintru început, coperta cărții vorbește de la sine, autorul a realizat un colaj cu imagini ale minimagazinului său de texte apărute în publicația de informație culturală Monitorul Cultural și în prestigioasa revistă arădeană Arca.

Cartea conține, în mod generos și implicat, un soi de editoriale succinte reliefând, în speță, viața culturală arădeană surprinsă de ochiul vigilent al redactorului cultural, cât și microrecenzii de promovare a unor autori și a cărților acestora.

Pe coperta a IV-a a Vederilor din Mirador, într‑o referință critică, Felix Nicolau apreciază cu acuratețe: „Ca jurnalist cultural, Ioan Matiuț este un agent sanitar al culturii arădene și nu numai. Trusa lui de intervenție este Monitorul Cultural, ager și acut. Treptat, acest supliment a devenit o monografie a județului Arad. Aici este radiografiat orice aspect cultural cu vivacitate și înțelepciune. Autorul este și critic literar și om de cultură și de proiecte. Cel mai util breviar cultural al orașului imperial.”

Lecturând cartea, se poate lesne remarca interesul autorului de a reda, cât mai fidel, realitatea culturală în context actual, cât și dorința sa de includere în dinamica lucrurilor, de facilitare a unor proiecte culturale. Abordările sale sunt între propriile convingeri și nevoia unui feedback din partea cititorilor. Ideile supuse atenției sunt diversificate: „...un act de cultură reușit îi poate pune pe gânduri și influența în bine, chiar și pe cei mai duri indivizi. Că investiția în stimularea performanței culturale și a educației este, pe termen lung, cel mai profitabil și necesar demers uman.” (Cântec de leagăn pentru fiară, p. 12).  „Gusturile noastre sunt într-o continuă schimbare, sub influența educației, a mediilor sociale și culturale pe care le frecventăm. Apetitul pentru cultura înaltă vine odată cu parcurgerea unor etape de inițiere și obișnuință. (...) tinerii trebuie să aibă acces la acte culturale și chiar la o îndrumare profesionistă în domeniu care să-i ajute (...). Acest rol ar trebui să și-l asume, în mare măsură, prin instituții și administratorii lor vremelnici.” (Luxul prostului gust, p. 14)

Între clișeu și metafizică (p. 10) este prezentat rostul artistul autentic – „solitar și detașat de luptele mărunte din societate”, întărind, apoi, cu observația că: „artistul care reușește să depășească competiția locală, transferă o parte din prestigiul său asupra comunității din care provine.” În opinia autorului, așa ajung artiștii merituoși Ambasadorii culturii arădene (p. 20).

O altă idee expusă este conflictul dintre editori și difuzori, care „...face ca piața de carte din România să funcționeze atipic. Librăriile sunt din ce în ce mai goale iar editorii organizează tot mai multe târguri de carte în care își vând cărțile (...) În timp ce în alte țări, târgurile de carte nu au ca scop principal vânzarea, ci întâlnirile între editori, scriitori, agenți literari și difuzori, precum și pentru dezbateri, conferințe, ateliere de lectură și creație etc. (Apusul cititorilor?, p.17).

Pentru a evita Confuzia valorilor (p. 44.): „Este salutară orice deschidere culturală sau schimb de idei care provoacă și stimulează competiția valorică.” Convingerea autorului este că „Aradul nu a fost niciodată o comunitate închisă” și că „Astăzi, Aradul este tot mai puternic conectat la marea cultură națională și universală”.

Scriitorul Ioan Matiuț încurajează actul scris și afirmarea talentelor literare pe măsura eforturilor depuse de acestea, în speranța atingerii succesului râvnit. În microrecenziile realizate promovează autori și cărțile acestora din perspectiva redactorului, cât și a editorului. Scopul urmărit este de a trezi „interesul cititorilor, oferindu-le o lectură agreabilă și profitabilă”, după cum singur mărturisește în argumentul cărții.

Ca orice scriitor, Ioan Matiuț își dorește să scrie spre folosul cititorilor vizând o nișă culturală cât mai extinsă, să trezească emulație spirituală, să incite interesul tinerilor spre lectură, să redeștepte pasiunea pentru carte. Această aplecare a sa îl face un spirit activ, implicat în marele spirit al comunității sale: Aradul, orașul de pe Mureș.

 

[1] Ioan Matiuț, Vederi din Mirador, Editura Mirador, Arad, 2023